Kouzelná Francie!?

Když jsem ohlásila svůj odjezd do říše baget a sejrů, objevily se dva typy lidí. Ten první typ zněl asi takhle: „jéžíší já ti tak závidím, oni tam maj dobrý víno a je tam ták krásně.“Druhý bych charakterizovala následovně: „do Francie? To ses zbláznila!“No a teď s odstupem času vím jedno, je to prostě mix všeho.

     Procházím okolo secesního domu s obrovskou zahradu, vzduch je tu přesycen vůní jasmínu. Na bílo natřené dřevěné okenice se na slunci krásně lesknou. Na modrém nebi není ani jednoho obláčku. V nových balerínách našlapuji na kamenný chodník starého města. Příjemně chladná ulička ústí na maličké náměstí s šepotající fontánkou uprostřed. Všude jsou vytahané židle, a na nich plno štěbetajících Francouzů. Nastavují své tváře jarnímu slunci a v buclatých sklenicích se třpytí rudé víno.
Jasmín, my love
     Mávám na své kamarádky, sedící u stolečku s výhledem na bílou věž katedrály. Pijeme kávu. Jelikož držím dietu, dávám si pouze JEDNU větší makronku plněnou čokoládovým krémem a malinami. Je mi krásně.

     Kupuju si bagetu na večer a profesionálně ji nakusuji hned po opuštění obchodu. Prostě frenčstajl. V dokonale upraveném parku se okolo mě procházejí pávy, a také dámy v krásných šatech s perfektně vymóděnými dětmi. Nepotkáte tu nikoho s taškou Ou blé, ani se tu nikdo nepodobá označkovanému holubovi v podání náramku Pindora. Ráj na zemi.

Kouzlo parků...

     Po cestě zpět na kolej, šlapu do pravděpodobně mamutího *ovna. Nadávám jak dlaždič a snažím se dříve zelenou botu otřít o obrubník. Zápach by nepřerazil ani litr chanelu číslo pět.

    Nebe se začíná zatahovat a já ve své podrážděnější náladě zakopávám o pytle odpadků pohozených před domem. Začíná pršet. Skvělé, aspoň si omyju boty. Kontroluji jízdní řád autobusu, no jo, jede mi to za hodinu. Zmáčená a stále smrdutá se pomalu ploužím na kolej. Na dveřích se třepotá papír s upozorněním, že zas nejede elektřina, v hlavní chodbě visí další papír s informacemi o nefunkční elektřině a v mém patře je samozřejmě taky jeden. Pod dveřmi svého pokoje nacházím rozsáhlý dotazník o tom, jak dlouho mi nejede elektřina. Někdy si říkám, že se zas u nás nemáme tak blbě.

I v dešti je to pěkné
Co milujete, nebo nenávidíte na Francii? :D

Komentáře

  1. "Pindora" mě opravdu zabila😅👌. Nicméně co se týče francouzského vytříbeného stylu, s tím nelze než nesouhlasit! Co se baget týče, každý kdo strávil ve Francii více jak měsíc, spozoroval přímou úměru na návštěvách v tamních Boulangeriích s narůstajícím červeně blikajícím číslem na váze. Bagety můžete vyměnit za macronky, ale ani to vám nijak nepomůže. Nezbývá než vyhodit váhu a k bagetě přidat něco dietnějšího v podobě dobře vyzráleho Camembertu či snad pâté du canard?!♥️ Francii prostě buď nenávidíš, nebo miluješ. Já sama se hrdě hlásím k první skupině. Tvůj blog je super, přidej příspěvky ve francouzštině a bude to top. ☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. <3 Vraždila bych za dobrou bagetku :D. Váhu snad už v moderním světě nikdo nepoužívá. Pokud začnu psát ve fránině, tak už si moc nepočteš :D. bisou bisou

      Vymazat

Okomentovat